top of page
  • Yazarın fotoğrafıNevzad Ali KILIÇ

Türkiye’nin Start Up Projeleri 2 – İşin İçinden Çıkamayanların Kurtarıcısı – Bir Bilene Sor



Hayat bir sınav değil midir? Şöyle dönüp bir bakın geçmişinize. İlkokulda sınavlar, liseye girmek için sınavlar, lisede sınavlar, o meşhur gençlik törpüsü üniversite sınavı… Bizim zamanımızda tabi adı ÖSS ve kendisi kocaman dişleri olan bir canavar. Üniversite bitiyor ancak sınavlar bitiyor mu? Ales, yds, kpss… Bunları da ekledik mi listeye biter mi listenin ucu. Her bir adım her geçilen kapı yeni bir adımı yeni bir kapıyı zorlamamızı istiyor. Ha bir de bu sınavlara eklenecek gencecik ergen yıllarımızın hafta sonu katili dershaneler var. Sahi neden giderdik ki hafta sonları sabahın köründe uyanıp o dershanelere? Giderdik çünkü bize rehber olsun bize yardımcı olsun diye. Giderdik çünkü sınava doğru hızla giden arabamıza benzin olsun diye. Kalmayalım yolda diye. Şu an ki nesil kadar şanslı değildi benim nesilim. Bizler Y neslinin son fertleri olarak internete çok geç kavuştuk. Elimizin altında değildi maalesef. Bizim bilgi kaynaklarımız kitaplardan, okullardan, dershanelerden ibaretti. O zamanlar çok okuyan mı çok gezen mi bilirdi tartışmaları yapılabilirdi. Şimdi öyle mi; gezmeden tıklayabilirsin. Çok tıklayan çok gezer ve çok okur. Çok okuyan da çok gezen de çok bilir. Yani en çok tıklayan en çok bilir.

Konu dağıtmakta üstüme yok maalesef. Yine çok dağıttım konuyu ama hızlıca topluyorum hemen. Evet dershanelere giderdik. Dershanelerin bana kattığı en büyük katkı testlerde çözemediğim soruları orada ki öğretmenlerimle çözmemdi. Şaziye Hocama selam olsun bu arada. Kendisi dershanede fizik öğretmenimdi. Hadi bu yazı Şaziye Hocama gelsin. Hocam sizi hiç unutmadım.


Dershanede en çok nelerden faydalanırdık çok girmek istediğim bir konu değil kendisi. Çözemediğimiz soruların nasıl çözüldüğünü öğrendiğimiz bir yerdi bilgisini cebime koyup yoluma devam etmek istiyorum. Akademi ve Linkedin sayesinde üniversite öğrencisi arkadaşlarla konuşma fırsatı bulabiliyorum. Konu hep bir şekilde şöyle bir kurs var gitmek istiyorum konusuna geliyor. Hep diyorum yine diyorum. Boşuna gitmeyin arkadaşlar. İnternetin kendisi bir dershane kendisi bir kurs. Aradığınız her konu başlığı buralarda mevcut. En yakın örnek bizim Akademi. Excel mi öğrenmek istiyorsunuz? Bizim Akademide sürüsüne bereket yazan arkadaşlar var. Yani internet dünyasını da bir dershane olarak kullanabiliriz. Bu bilgiyi de koyduk cebimize.

Şimdi cebimizi boşaltıp asıl mevzuya girelim. Bugün size bir akıllı telefon uygulamasından bahsedeceğim. Kendisine İos ve Android İşletim Sistemine sahip cihazlarla ulaşabilirsiniz. Uygulamanın adı “Bir Bilene Sor”dur. İsim gerçekten cuk oturmuş bu uygulama için. Tıpkı uygulamanın sloganı gibi:


“Çözemediğin soruyu bir bilene sor”

Evet ortada bir platform var ve siz bu platforma çözemediğiniz soruyu atıyorsunuz. Soruyu uygulama sahibi tıpkı sizin gibi öğrenciler çözmeye çalışırken aynı anda öğretmenler de sorunuzu çözebiliyor. Yani odanızda tek başınıza çözemediğiniz sorunun başına yuvarlak koymanıza gerek yok artık. Hemen akıllı telefonunuzu elinize alıp soruyu platforma atıyorsunuz ve çözüm için bekliyorsunuz.

Öğretmen ayağına değil de öğrenci ayağına daha çok değinmek istiyorum. Şimdi biraz sesli düşünelim olur mu? Diyelim ki ben bir soruyu çözemedim. Normalde bir öğretmenime bir arkadaşıma veya soruyu çözebilecek tanıdığım birine soruyu sorarım. O soruyu en fazla kaç kişiye sorma şansınız var? Çok kısıtlı olacaktır. Ama içinde binlerce üyesi olan bir platforma bu soruyu attığınız zaman imkanlarınız o kadar da kısıtlanmayacaktır. O soru daha fazla kişiye ulaşacaktır. Yani sorunun çözülme şansı çok daha fazla artacak ve sorunun cevabına daha hızlı ulaşabileceksiniz. Bence bu imkan inanılmaz bir rahatlık ve kolaylık. Eee bir de soruyu çözen arkadaş var. O arkadaşı düşünelim biraz da. Şimdi kendinde olmadığı bir soruya erişmiş olacak. Ayrıca beni aşan ve benim için zor bir soruyu çözmüş olması sınavlara hazırlanma anlamında inanılmaz katkı sağlayacaktır. Yorum katacağım burada biraz. Bence soruyu çözen arkadaş soruyu çözdüren benden o soru için çok daha fazla kazanım sağlayacaktır. Bunu o kadar emin olarak söylüyorum ki.


Uygulamanın web sitesinde yer alan sayılardan bahsetmek istiyorum biraz da. Uygulamaya üye olan öğrenci sayısı 300.000 üzerinde ve bu rakam gerçekten çok iyi bir rakam. Sizin attığınız bir sorunun 300.000 kişiye ulaşma şansı var demektir. Ayrıca web sitesinde soru sayacı var. Bu sayaca göre şu ana kadar bu platforma atılan soru sayısı neredeyse 3,5 milyon ve bu sayı gün geçtikçe artıyor. Sorulan soruların hemen hemen % 75’i cevap bulmuş durumda. Güzel bir oran olsa da uygulamanın daha uzun ömürlü ve kullanılan bir uygulama olabilmesi için bu oranı yukarı çekmeleri gerekiyor. Kaba bir hesap ile 800.000 civarı bir soru cevapsız bekliyor. Maalesef bu da az bir sayı değil. Ancak uygulamadan ümitli biri olarak söylüyorum bu oranı çok daha yukarı çekebileceklerdir.

Uygulamanın ara yüz kısmına geçmeden önce ufak tefek birkaç konuya daha değinmek istiyorum. Uygulama öğrenciler için sadece bir soru çözdürme platformu değil. Rehberlik hizmeti de veriyor. Hangi bölüm yazmalıyım, günde kaç soru çözmeliyim gibi sorularınıza da cevap bulabilirsiniz.


Bir de anlattıklarıma şöyle bir göz attım da hep üniversiteye giriş sınavına hazırlanan öğrencilere yönelik bir uygulama havası oluşmuş. Uygulama hedef olarak yks, ygs, lys, kpss, teog ve dgs sınavları içinde uygun bir platform durumundadır. Yani sadece üniversiteyi bitirmeyi amaçlayan öğrenciler yok platformda. Başka sınavlara hazırlanan öğrenciler için de çok kullanışlı bir program olarak durmaktadır.


Hadi gelin biraz da ara yüzü tanıyalım.


Uygulamanın göze hoş gelen bir giriş görseli var.

Karşınıza son yüklenen sorular geliyor. Sorularda mutlaka sorunun konu başlığı oluyor.

Bir sorunun içine girdiğimiz zaman platformun baya kullanışlı olduğu gördüm. Örnek soru görseli aşağıda ki gibidir:

Cevapla butonu ile sorunun çözümüne başlıyorsunuz. Burada sorunun cevabını yazabildiğiniz gibi isterseniz kağıda da çözüp resmini koyabilirsiniz. Çözüm sırasında soruyu hatırlamak isterseniz ise çözümden çıkmadan üstte ki butondan soru görseline ulaşabilirsiniz. Ayrıca içine girdiğiniz sorunun cevap kısmında başkalarınında çözümünü görebilirsiniz. Yani yanlış yapmaktan korkmayın. Veya sizin atmadığınız başka bir soruyu görebilir ve bu sorunun cevabına kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Dediğimiz gibi artık odanızdan çıkmadan istediğiniz kursu istediğiniz öğretmeni istediğiniz dershaneyi kendinize getirebilirsiniz. Teknolojinin nimetlerinden yararlanın. Ve bu uygulama benim için çok değerli bir start up projesidir. Bilgiye eğitime değer katan her olgunun başımızın üstünde yeri var. Eğitimle kalın yazılımla kalın. Unutmayın gelecek değil, bugün yazılımda!

52 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page