top of page
  • Yazarın fotoğrafıkonukyazar.blog

Kısa Ama Verimli SQL Yolculuğum

Güncelleme tarihi: 8 Mar


Yazar: Şeyda AYDEMİR - Atatürk Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 4. Sınıf


Merhabalar herkese. Bu yazımda sizlerle önce SQL'e genel bir bakış yapacağız ardından kendi hikayemden yola çıkarak nasıl öğrenebileceğimize değineceğiz. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. İsterseniz önce veri tabanı nedir sorusuna kısa bir cevap verelim. Daha sonra SQL hakkında birkaç konuya değiniriz. Basit olarak veri tabanı, bilgi depolayan, yönetilebilen, güncellenebilen ve birbirleri arasında ilişki kurulabilen verilerden (bilgilerden) oluşan bir sistemdir.

SQL ise Structured Query Language (Yapılandırılmış Sorgu Dili) kelimelerinin kısaltılmışı olan veri tabanlarından bilgi almak, veri eklemek, düzenlemek, silmek vb. işlemleri yapmak üzere tasarlanmış sorgu dilidir. SQL ile verileri işleyebilmek için bir server gerekiyor. Microsoft bu kolaylığı sağlıyor. SQL Server da Microsoft’a ait bir veritabanı sunucu yazılımıdır.

Günümüzde dünya çapında kullanılan birçok veri tabanı SQL ile ilişiklidir. Bu veri tabanlarından meşhurlar Ms SQL, My SQL ve Oracle'dır.

Yazılımın önemi günümüzde gittikçe artmakta buna bağlı olarak da SQL inde önemi gittikçe artıyor. Peki SQL ne işe yarar? SQL ile neler yapabiliriz? Kısaca bu konuya da değinelim.


SQL Server ile;

- Veri tabanında var olan verileri kaydedebilirsiniz.- Veri tabanına yeni veriler çekebilirsiniz.- Veri tabanındaki verilerin tamamını güncelleyebilirsiniz.- Milyonlarca veri üzerinden sorgulama ve arama yapabilirsiniz.- Verileri silebilir, veri kayıtlarını yeniden oluşturarak yeni bir veri tabanı kurabilirsiniz- Veri tabanına ait yeni tablolar üretebilirsiniz.- Kimlerin veri tabanına bağlanarak verilere ulaşabileceğini ayarlayabilir, güvenlik ayarlarınızı bu doğrultuda değiştirebilirsiniz. Şimdi sizlere bitirme projesinde acil olarak ihtiyaç duyduğum SQL'i nasıl öğrendiğim hikayesini anlatayım. Belki bu tecrübe birilerine dokunur da bu yazıda amacına ulaşır.

Benim SQL maceram bitirme projem ile başladı. Şimdiye kadar görmediğiniz, kullanmadığınız bir programda proje yapma fikri ilk başta pekte cazip gelmeyebilir ama bende tam tersi merak uyandırdı. Aslında isteyip karar verdiğiniz zaman çokta zor olmadığını sizde görebilirsiniz. Nasıl öğrenebilirim diye araştırmaya başladım. Kaynak taraması yaparken yazılım kitaplarını sevdiğim bir yayın evinin SQL Server kitabını (Kodlab Yayınlarının SQL Server kitabı) temin ettim.



Youtube’dan video eğitimlerini araştırmaya başladım. Yaklaşık 60 videosu bulunan (Murat YÜCEDAĞ'ın eğitim serisi) eğitimin her gün 3’er 5’er videosunu izlemeye başladım. Ama sadece izlemek ya da kitaptan bakmak yetmiyor. Uygulama yapmadan öğrenmek çok zor. Bunun için SQL Server programını yükledim. Bir yandan videoları izlerken diğer taraftan program üzerinde videoda anlatılanları yapmaya çalıştım. Birde not almayı ihmal etmeyelim tabi. Akılda kalıcılığın artması ve unuttuğumuz yerlere tekrar dönüp bakabilmek için önemli yerleri kısa kısa not almak faydalı olmaktadır. Video eğitimlerinin en az 30 tanesini izlemek bile programda birçok şeyi yapabilmeyi sağlıyor. Bu aşamalardan sonra sizlerde veri tabanı oluşturabilir, ilgili projelerinize SQL ile katkı sağlayabilirsiniz. Birçok program ile bağlantısı sağlanabilen SQL Server derdinize derman oluyor. Bu yazıda benim için güzel bir başlangıç olsun. Sizlerle tekrar buluşmak dileğiyle.


Gideceğin yoldan eminsen eğer: Engeller “dinlenme noktan” olmaktan öteye gidemez.


147 görüntüleme1 yorum

1 Comment


Ferhat Ak
Ferhat Ak
Apr 30, 2018

Öncelikle böyle bir girişimde bulunduğunuz için sizi yürekten kutluyor ve bu örnek davranışınızdan dolayı teşekkür ediyorum Şeyda Hanım. SQL hakkında kafamda oluşmuş ön yargıları kırdınız ve benin bu yazılım için çalışmaya başlamama vesile oldunuz. Tekrar teşekkür eder ve böyle güzel yazılarınızın devamını dilerim.

Like
bottom of page