Yazar: Ali DEMİRKAYA - Endüstri Mühendisliği 4.Sınıf Öğrencisi - Industryolog Akademi ERP Developer
Herkese merhabalar, ismim Ali Demirkaya, Balıkesir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Kendi bloğum da “alidemirkaya.net” yazılım ve endüstri mühendisliği ile ilgili paylaşımlar yapıyorum. Nevzad Abi ile Industryolog Akademi de tanıştık. Onun bloğunda yazmak ve ona destek çıkmak her zaman boynumuzun borcudur. Bende yazmak istedim ve kendisine ilettim. Teklifimi kabul ederek beni sevindirdi ve “Neden Yazılım ? “ başlığı altında yazmamı söyledi. Dilim döndüğünce bir şeyler karalayacağım artık.
1.5 Yıllık Bir Yazılım Serüveni Nasıl Başladı ?
Yazılıma olan ilgim aslında üniversitede aldığım Matlab dersi ile gelişti. Hocamızın bize bir ödev sorusu vermesinin akabinde yaklaşık 1.5 ay o soruyla uğraştım ki şimdi o soruyu çözsem 4-5 dakikamı almaz bile. Bu uğraşlar aslında bende yeni bir heves uyandırdı. Bir konu hakkında çözüm yapmak çözüme ulaşmak için çabalamak gerçekten bir anda en sevdiğim iş haline geldi.
Bir süre Matlab ve Programlamayla uğraştıktan sonra Industryolog Akademi ‘nin de desteğiyle biraz SQL Server öğrendim. Aradan biraz daha geçti ve kendi bloğumu kurdum. Bloğumda ilk olarak Matlab ‘te çözdüğüm soruları paylaşmaya başladım. Ancak bu bana yetmedi, daha fazla bir şeyler yapmam gerektiğine inanıyordum. 1 ayda tam 100 Matlab Soru Çözümü diye bir proje başlattım ve 28.günde bunu bitirmiştim.
Bu projeyle beni takip eden bazı kişilerle iletişime geçtim ve bir işletme için küçük otomasyon projesi teklifi aldım. Aynı zamanda öğrenciyken para kazanmak tatlı geldi tabi. Murat Bilginer ‘in desteğiyle LINQ öğrenmeye başladım ve ardından LINQ To SQL ‘de kendimi geliştirdim. Yaklaşık 1 ay içerisinde projeyi teslim ettim.
Üretmenin tadı her zaman farklıdır ve bu ürettiklerin insanlar tarafından eleştirilince, onlara bir şeyler öğretince anlatılamaz bir duygu haline geliyor. Sonrasında LINQ ‘te kendimi biraz daha geliştirerek DevExpress araçlarıyla LINQ To SQL projesi adlı bir e-book çıkardım. Tabi bunlar devam ederken bazı işler gelmeye yine devam ediyordu. Aynı zamanda Matlab ‘te boş durmamam gerekiyordu. 500 Matlab projesi adlı bir proje başlattım ve şuanda 250 proje bitti. 2019 ‘a kadar inşallah diğer 250 ‘yide tamamlamayı düşünüyorum.
Industryolog Akademi tüm bu süreçlerde ve yazılıma olan ilgimi keşfetmemde bana çok büyük yardımı dokunmuştu. Tabi ki çok insanlar tanıdım ve büyük bir ekip ruhunu tattım. Onlara bir nebze de olsa borcumu ödeyebilmek adına yaklaşık 1 ayda ERP sistemini tasarlayıp aktif hale getirdik. Benim için çok güzel bir deneyim oldu. İnsan emeklerinin karşılığını alınca inanılmaz bir haz duyuyor ve bu haz çok kıymetli bir duygu. Akademi için geliştirilen ERP'nin ekran görüntülerini paylaşmak istiyorum.
Aslında tüm bu yaptıklarım, geriye dönüp baktığımda büyük bir tebessümü ve anıları beraberinde getirmekte. İnsanların hayatlarında kötü zamanlarında olabilir. Ancak bu kötü zamanların bizler için bir lütuf olduğunu düşünmekteyim. Bu yüzden bloğumun sloganını “Asla Vazgeçme “ yaptım. Yaşanılanlar ne olursa olsun direnmeliyiz. Karanlık bir odada her zaman bir ışık vardır.
Kendimi Yazılımda Nasıl Geliştirebilirim ?
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki yazılım uçsuz bucaksız bir deryadır. Yapabileceklerinizin sınırı asla yoktur. Siz kendi mesleğinizle ilgili veya varsa bir fikriniz ile ilgili çalışmalar yaparsanız, yazılıma ısınma aşamasını çok iyi tamamlamış olursunuz. Çünkü yazılıma başlarken bir nedeniniz olmalı aksi takdirde çok çabuk sıkılabilirsiniz. Mesela kendimden örnek verecek olursam İstatistiksel Veri Analizi ‘ni çok sevdiğim için Matlab ‘te ilk olarak bu konularda araştırma yaptım. Bir ERP veya SAP sisteminin nasıl oluştuğunu ve nasıl geliştirilebileceğini merak ettiğim için ve bu noktalarda kendimi geliştirmek istediğim için SQL Server ve LINQ konularını öğrenmeye başladım.
Şunu söylemek istiyorum ilk olarak nedeninizi ve neler yapmak istediğinizi bulmalısınız. Bir sonraki aşama ise sabırdır. Çok güzel bir söz var mutlaka karşılaşmışsınızdır. Hiçbir kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır. O yüzden sıkıldığınız zamanlar veya bırakacağınız zamanlar olacaktır. Ama önemli olan bunlara katlanıp devam etmektir. Her şey bir anda olacak diye bir şey beklemeyin. Özellikle yazılımda.
Başlangıç için Algoritma Geliştirme soruları çözmenizi tavsiye ederim. Böylelikle hem algoritma bilginiz gelişecek ve olayları çözüme ulaştırabilmek için gerek yazılımda gerekse gerçek hayatta çok işinize yarayacaktır.
Bir diğer önemli etken ise mümkün olduğunca araştırma yapmaktır. Bu kitap olur, pdf olur veya internet siteleri olur. Araştırma yaparken çünkü bazı şeylerde öğreniyorsunuz. Ve bilgi dağarcığınız bu sayede gelişmiş olacaktır.
Son olarak da öğrendiğiniz dildeki, güncel gelişmeleri takip etmelisiniz. Çünkü yazılım dilleri yaptığınız işleri bir paket yayımlayarak tek satırlık kod haline getirebiliyor.
Benim anlatacaklarımın hepsi bu kadar. Sabırla okuduğunuz için hepinize çok minnettarım. Olur da sorularınız olursa ademirkaya@industryolog.com adresinden bana ulaşabilirsiniz. Yazılım için bir kitap önerisinde bulunmak istiyorum. Murat Bilginer ‘in Sıfırdan C# Eğitimleri adlı kitabını e-book olarak alabilirsiniz. Başka bir zaman görüşmek dileğiyle esen kalın.
Commentaires