top of page
  • Yazarın fotoğrafıNevzad Ali KILIÇ

Endüstri Mühendislerinin İş Dünyasını Kolaylaştıracak Programlar 1

Güncelleme tarihi: 8 Mar



Mellen Wellington Amcamız mühendislik için çok değişik bir tanım yapmış. Mellen Amca “Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır.” diye ilginç bir bakış açısıyla olaya yaklaşmış. Mühendislik olgusu insanlığın var olduğu günden beri olan ve durmadan gelişen bir kavramdır. Çocuklara büyük adam olunca ne olacaksın sorusu sorulduğu zaman mühendislik cevabı başı çekmektedir. Bugün sizlerle mühendisliği tartışmayacağız. Konumuz endüstri mühendisi özelinde bir mühendisi daha donanımlı hale getirecek ve iş hayatında çok işine yarayacağı bilgisayar programlarıdır. Bölüm bölüm ilerleyeceğimiz yazımızın ilk bölümünde MS Office Programlarına değineceğiz. Şimdiden keyifli okumalar dilerim.



Ülkemizde son yıllarda artan fakülte sayıları ile birlikte mühendis mezun sayısı çok hızlı artmıştır. Tıpkı iş dünyasında olan rekabet rüzgarı işe girme, terfi gibi konularda insanlar arasında fazlasıyla esmektedir. Bende hem kendi tecrübelerimle hem de yaptığım araştırmalarla bir karışım hazırlardım ve bu karışımı size sunmak istedim. Bu başlık altında anlatılacak programları bilmek hem bizi 1-2 adım öne atacak hem de yaptığımız işleri güzelleştirip kolaylaştıracak. Hadi ofis hayatımızı güzelleştirecek programları incelemeye başlayalım.


1. MS Excel



Aslına buraya Microsoft uygulamaları diye bir başlık açıp exceli onun altında sıralamamız gerekirdi. Ancak excel diğer MS programlarından kesinlikle ayrılmalıdır. Exceli bilmek iş dünyası için tercih sebebi değildir. Excel bilmek iş dünyası için artık bir zorunluluktur. Excel ekmektir, sudur, oksijendir. İş yaşamına tutunma sebebidir. Eğer kendimize iyi bir mühendisim ben diyebilmek istiyorsak çok iyi bir excel kullanıcısı olmamız gerekiyor.


Biz burada exceli kullanmaktan bahsetmiyoruz. Excele hakim olmaktan, kurdu olmaktan bahsediyoruz. Kritik formülleri gözü kapalı kullanmak yeterli olmuyor. Makro kaydedip, kullanabilmek önemlidir. Pivot yapabilmeli, grafikleri kullanabilmeliyiz. Excel çok büyük bir okyanus gibidir. Öğren öğren bitmeyen bir okyanus var burada. Formülleri, grafikleri, verileri, tabloları, makrosu, çözümleyicisi, pivotu, power pivotu, power wievı… Emin olun hepsine hakim olmak zorunda değilsiniz. Zaten temel olguları kolaylıkla kullanabiliyorsanız bilmediğiniz excel kavramlarını öğrenmekte çok zorlanmıyorsunuz.


İlerleyen günlerde excel hakkında güzel projelerim var aklımda. Yapabilirsem excel okyanusunda birlikte yüzebileceğiz.


2. MS Office Programları


Bu kısmı parça parça inceleyelim. Belli başlı office programları anlatalım istedim. Bunlardan ilki en çok bilinenlerden olan MS Word programıdır.


a. MS Word



Excel kadar meşhur ve bilinen yazı yazma programıdır. Yazıyı yazarken şekiller, resimler, tablolar gibi yardımcı öğeleri rahatça ekleme şansı sunan kullanışlı bir programdır.


b. MS Outlook



Dünya üzerinde en çok kullanılan mail ara yüzüdür. Kullanımı basit olan ancak iş dünyası özelinde işinize çok yarayacak işlevleri olan bir programdır. Bu işlevleri öğrenmek size çok daha rahat yönetebileceğiniz bir iş dünyası sunmaktadır. Örneğin; maile bayrak ekleme, toplantı notu atma gibi iş hayatınızı organize etmeye yardımcı olacak işlevlerdir.


c. MS Power Point



Office programları arasında meşhur abilerden biri de power pointtir. Bir sunum hazırlama programı olan power abi sunum hazırlarken ihtiyaç duyabileceğimiz bir çok işleve sahiptir. Etkili bir sunum hazırlamak istiyorsak bu abimizin işlevlerine hakim olmamız çok büyük bir artıdır bizim için.


d. OneNote



Hızlı bir not alma programıdır. Örneğin bir toplantıdayız ve not almamız gerekiyorsa OneNote uygulaması çok işimize yarar. Çok fazla işleve sahip olmayan OneNote, word programının uzaktan akrabasıdır. Şöyle bir örnekle OneNote uygulamasını özetlemek istiyoruz. İşe yeni girdiniz ve bir ERP programını biri size anlatıyor. Ekran görüntüleri alarak, üzerine notlar yazarak, çizerek ve boyama yaparak notlar alabiliriz. Eee ben bunu word ile de yapabilirim diyorsanız eğer; uygulama ile farklı bölümler farklı başlıklarda notlar tutup tüm notlar arasında tek bir tuşla arama yapabilirsiniz. Şunu hangi dosyaya yazdım derdine son.


e. MS Access



Hiç tahmin edemediğim kadar fazla kullanmak zorunda kaldım bu arkadaşı. Office dünyasının veri tabanı yazılım programıdır. Veri tabanı, bir konuyla ilgili çok sayıda kaydın tutulduğu bir kütüphane olarak nitelendirilebilinir. Access excel mantığında çalışan ancak excelin yetersiz ve kullanışsız kaldığı büyük dataları işleme ve raporlama aracı olarak kullanılır. Kullanımı içerisinde yer alan sihirbazlar sayesinde kolaylaşan bir data izleme programıdır.


f. MS Project



İş hayatım hep proje bazlı geçti. O proje senin bu proje benim diye gezip dururken yanımdan bu abiyi hiç ayırmadım. Kendisi; proje yönetimlerinin tüm planlamalarını ve takibini kolaylaştıran Office ailesinin bir ferdidir. Kullanımı zor olmayan, işlevi fazla olan popüleritesi gün geçtikçe artan hoş bir programdır. Kullanması da keyifli bu arkadaşın. Öğrenin derim çok sevimlidir kendileri.


g. MS Visio



Office ailesinin yine son zamanlar da çok fazla kullanılan vektörel çizim programıdır. Karmaşık görselleri, süreçleri çok daha basit bir yoldan göstermemizi sağlayan kullanımı çok kolay ama bir o kadar işlevi fazla olan bir programdır.


Bunların dışında MS Office programları mevcuttur. Diğer MS Office programları şunlardır:


- Microsoft Office Accounting

- Microsoft Lync

- Microsoft Office Forms Server

- Microsoft FrontPage

- Microsoft InfoPath

- Microsoft InterConnect

- Microsoft Office Live Meeting

- Microsoft MapPoint

- Microsoft PhotoDraw

- Microsoft Project Server

- Microsoft Publisher

- Microsoft Schedule Plus

- Microsoft SharePoint Workspace

- Microsoft SharePoint Designer

- Microsoft SharePoint Server


Bu programların hepsini aynı anda bilmek mümkün olsa da hepsine çok fazla hakim olmak çok mümkün durmuyor. Ancak tekrar dile getirmek istiyoruz; excel ekmektir, sudur. Exceli çok iyi bilmek çok büyük bir fayda sağlayacaktır bizlere. Ayrıca bu programları öğrenmek için illa bir kursa gitmenize gerek yok. İnternette çok güzel videolar, çok fazla dökümanlar var. Birazda pratikle kolayca öğrenebilinecek programlar. Office programları tasarlarken kullanıcı gözüyle bakmayı ihmal etmiyor. Bu yazıyı şimdilik burada bitireceğiz. Bir sonra ki yazımızda diğer programlara değineceğiz ve incelemeye devam edeceğiz.

574 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page