top of page
  • Yazarın fotoğrafıNevzad Ali KILIÇ

Endüstri Mühendislerinin İş Dünyasını Kolaylaştıracak Programlar 2

Güncelleme tarihi: 8 Mar



Bir önce ki yazımızda iş dünyamızı kolaylaştıracak programlara giriş yapmış ve Microsoft ailesini tanımıştık. Excelden worde power pointten projecte çok kullanılan microsoft programlarına değinmiştik. Yine iş dünyamızı kolaylaştıracak ve bizleri 1-2 adım öne çıkaracak programlara devam ediyoruz. Keyifli okumalar dileriz.


Daha önce sizlerle birlikte Microsoft ailesinin fertlerini tanıdık. Programlara kimdir, nedir, nasıldır sorularını az çok sorduk ve bu sorulara birlikte cevap bulmaya çalıştık. Bugün ise bu ailenin dışında iş dünyasında tamamına çok fazla denk gelmediğimiz ancak bazılarını kullandığımız programlara bakacağız. Lafı hiç evirip çevirmeden incelemeye başlayalım isterseniz.


1. SQL

SQL, görevi bakımından veri yönetme programıdır. Özellikle iş dünyasında veriler artık excelle accessle yönetilemeyecek kadar büyük değerlere ulaşmıştır. Bu verileri excelle yönetmek, okumak, yorumlamak ve anlamlı hale getirmek çok zorlaşmıştır. SQL dediğimiz zaman akla genelde bir programlama dili gelmektedir. Kendine has bir dili olsa da SQL kesinlikle bir programlama dili değildir. SQL bir depodur. Örnek olarak kurumunuz bir ERP sisteme sahip olsun. Bu sistem içerisinde kurumunuzun tüm verileri yer alacak bir havuz var. İşte bu havuz SQL olmaktadır. SQL sayesinde ERP sisteminizi besleyebilirsiniz. SQL, bilgisayar mühendisleri ve endüstri mühendisleri tarafından iş hayatından oldukça fazla kullanılmaktadır. Sadece yazılım sistemleri üzerinden düşünmemek gerekiyor. Büyük verilerle yapmaya çalıştığınız raporlar için bile SQL veri yorumlamak için rahatça kullanılabilinir. Bu örneği artırmak mümkündür. SQL öğrenmesi zor olmayan ve iş dünyasında çok önemli bir konumda yer alan programdır.


2. Arena



Yeni bir yatırım için fizibilite yapıyorsunuz. Yeni bir makine alacaksınız ya da var olan makine dizilimlerini değiştireceksiniz. Bir süpermarket için kuyruk planlaması yapacaksınız. Yani kısacası bir sistem kuracaksınız veya var olan bir sistemi değiştireceksiniz. Bu ve bunun gibi örneğini artırabileceğimiz onlarca konu için bir çalışma yapmanız gerekiyorsa arena tam da ihtiyacınız olan cevapları size sunuyor. Ben bunu değiştirirsem, ben bunu kurarsam, ben bunu alırsam gibi soruların cevabını kuracağınız simülasyonlar ile cevap bulabilirsiniz. İçerisinde gerçek hayata uygun modülleri bulunan ve tıpkı gerçek hayatta ki sistemleri kurup inceleyebileceğiniz programın adıdır arena. Şahsi görüşüm olarak söylüyorum üniversite hayatımda öğrendiğim en zevkli programlardan biriydi. Hemen hemen her projemde kullanıyordum. Ve iş hayatında da kullanıldığına çoğu zaman tecrübe ettim. Öğrenilmesi, kullanılması ama en önemlisi sonuçlarını görmesi çok zevkli bir programdan bahsediyoruz burada.

3. SPSS



Tam olarak bir istatistik programıdır. O zor o yorucu o kafa karıştırıcı istatistik problemlerinin çözümünde kullanılan bir programdır. Tam olarak tüm istatistik sorularına cevap veremese de sosyal bilimler alanında istatistiksel olarak cevap verebilme kabiliyetine sahiptir. Pazar araştırmalarında, anket analizlerinde, sağlık araştırmalarında hatta son yıllarda spor istatistiklerinde fazlasıyla kullanılmakta olan bir programdır. Geçmişi uzun yıllara dayanan ve çok fazla geliştirilme şansı bulunan program, kolay kullanımı sayesinde o karmaşık sayıları rahatça anlamlı hale getirmenize olanak sağlayacaktır.


4. Minitab



İstatistik programları arasında en pratik kullanıma sahip olan arkadaştır. Özelikle ortalama ve standart sapma gibi konularda baş tacı olan bu arkadaş ciddi anlamda iş hayatımda bana yardımcı olmaktadır. Çok severim kendisini. Bir kere bu arkadaşın ara yüzü excele çok benziyor. Programı hiç bilmeyen biri bile çok rahat uyum sağlayıp programı sevebilir. Minitabı sevin minitab gibi olun.


5. Lindo/ Lingo



Endüstri mühendisini mühendis yapan, hepimizin belalısı ama biraz sevdik mi çok keyif aldığımız o malum dersin adı ne diye sorsam sanırım çoğunluk yöneylem araştırmaları diyecektir. Benim ki sadece bir tahmin ve birazda yorumum. Yöneylem ismini optimizasyon olarak kullanana da çok rastlamışızdır. Yöneylem demek tam anlamıyla optimizasyon demektir aslında. Optimizasyon demek büyük ve karmaşık problemler demektir. Bu problemleri elle çözmek çok olası gözükmemektedir. Algoritmalar oluşturarak bu problemlere çözüm sağlayabilirsiniz ya da exceli kullanarak çözebilirsiniz. Ama problem büyüdükçe ve karmaşıklaştıkça excel gibi çözümlerde zorlaşıyor. İşte tam olarak bu anda karşımıza lindo veya lingo programları çıkıyor. Bu programlar kendi diline sahip olmasına rağmen kullanımı çok ama çok kolaydır. Tek yapmanız gereken programın basit diline uygun şekilde modelinizi kurmak ve bir tuşa basarak rahatça sonuçları elde etmektir. Hem de hatalı bir yazımda hataları da yine rahatça görebiliyorsunuz.


6. SmartDraw



Ms visio programının müdavini olarak görebileceğimiz bir program. Bence visiodan daha kullanışlı bir program. İçerisinde iş akış şemalarından krokilere kadar bir çok işlev var. Ve bu işlevleri kullanmak gerçekten çok kolay. Bu programın nasıl kullandığını öğrenmek çok fazla zamanınızı almayacak ancak içerisinde ki sembollerin ne olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bu sembolleri bilmek programı kullanmanın temelini oluşturmaktadır.


7. Sketch Up



Sketch Up programı 3 boyutlu bir çizim programıdır. Diğer 3 boyutlu programlara göre çok daha kolay bir kullanıma sahiptir. Tabi ki bir autocad bir 3D max değil ama yine de fazlasıyla iş görecek bir programdır. İş hayatımda fazlasıyla kullandığım bir program olmasına rağmen çoğu yerde kullanılmıyor. Ancak tam bir hobi programı. Hayallerinizde ki villayı çizerek rahatça öğrenebileceğiniz bir programdan bahsediyoruz burada. Youtube üzerinden izleyeceğiniz 8-10 dakikalık 20 video ile rahatça kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak son yıllarda yapılan geliştirmelerle mimari anlamda da mühendislik anlamında da fazlasıyla kullanılmaya başlandı. Ben sketch up programını iki farklı bakış açısıyla inceliyorum. İlk bakış açısı temel işlevleri kullanarak basitçe kullanabileceğiniz bir programdır. İkinci bakış açısında ise gelişmiş işlevleri sayesinde çok daha kaliteli ama biraz daha zorlanarak kullanabileceğiniz bir programdır.


8. Programlama Dilleri


Bir mühendis bence en az bir programlama dilini bilmelidir. Yazılımsız kurum kalmadı diyebiliriz. Özellikle endüstri mühendisi gözlükleriyle bakacak olursam çalışma alanlarımızın enlerinden biri de sistem analizi kısmıdır. Sistem projelerinde fazlasıyla yer alıyoruz ya da alacağız. Sistem analizi olarak yazılım yazmasak bile sistemi kurgularken yazılım bilmek çok büyük avantajdır.


Yazılım dillerinden en popülerleri c# ve javadır. Bu iki dile özellikle akıllı telefon gelişmelerinden dolayı ios ve android dilleri de katılmaktadır. Ancak bence yazılım dillerinde atası olan c dili ve ondan gelişen c++ dilleride öğrenilebilecek dillerdendir. Unutmayın gelecek teknolojide, teknoloji yazılımda.


Bu programların dışında elbette onlarca yüzlerce program var. Ancak ilk yazımızda da dediğimiz gibi kendi tecrübelerimiz ve araştırmalarımızla sizlere bir karışım hazırladık ve sunduk. Bu yazılardan kendi adıma çıkarabileceğim dersler var. Bunlar; bilgisayar bilmek artık zorunluluk ve bu programları öğrenmek aslında zor değil. Sadece biraz pratik yeterli olacaktır.

125 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page