top of page
  • Yazarın fotoğrafıkonukyazar.blog

İş Hayatının Vazgeçilmez Formülü: Excel Vlookup (Düşeyara)

Güncelleme tarihi: 25 Tem 2018


Yazar: Buket BODUR- Endüstri Mühendisliği 3. Sınıf


Excel iş hayatının değişmez bir parçasıymış. Bugüne kadar olan eğitim hayatımda en sık duyduğum cümlelerden biri kesinlikle bu. Bende madem bu kadar önemli bakalım bu excel dünyasında neler varmış sorusuna yanıt aramaya başladım. En çok kullanılan formüllerden biri olan vlookup'ı birlikte incelemek ve hazırladığım örneği sizlerle paylaşmak istedim.


Düşeyara formülü Excel’de en çok kullanılan formüllerden birisidir. Elimizde birçok karmaşık veri varken bunları ayırmak, onlara karşılık gelen verileri tek tek yapmak saatler alır. Ama DüşeyAra formülü ile istediğimiz birçok veriyi kısa zamanda hatasız bir şekilde bulabiliriz.


Genel Formülü:


DÜŞEYARA(aranan_değer, tablo_dizisi, sütun_indis_sayısı, [aralık_bak])


Aranan Değer: Adı üstünde aramak istediğimiz değerdir ve belirteceğimiz tablo dizisinin ilk sütununda yer almak zorundadır.


Tablo Dizisi: Arama yapacağımız hücrelerin oluşturduğu tablo


Sütun İndis Sayısı: Aradığımız verinin kaçıncı sütunda olduğunu belirtir (Aranan değerin sütununu 1 kabul ederek sırasıyla)


Aralık Bak: 0 (YANLIŞ): Aranılan değer ile tam eşleşen sonucu verir. Genelde 0 kullanılır.

1 (DOĞRU): Aranılan değere yaklaşık sonucu verir.


Şimdi bir örnekle nasıl yapıldığına bakalım; Elimizde 5 tane ürün ve 3 tane firma var ama verilerimiz karışık halde verilmiş. Firmaların ne kadar ödemeleri gerektiğini ürünlerin birim fiyatları üzerinden bulalım:



İlk yapmamız gereken birim fiyatlarını Düşeyara formülü ile 2. Tabloya getirelim. (Buradaki tablo küçük olduğu için birim fiyatlarını görmek zor değil tabi ama elinizde yüzlerce veri olduğunu düşünün. O zaman işler daha karmaşık hal alır.)



Burada dikkat etmemiz gereken, tablo dizisini sabitlemek için $ ifadesi kullanmam gerektiği. Çünkü ilk değeri bulduktan sonra diğerlerinin formülünü tek tek yazmak yerine hücrenin sağ altından sürükleme işlemi yaparak diğerlerini getireceğim.


Bunu yaparken seçtiğimiz tablo dizisinin aşağı doğru kaymasını önlemek amacıyla, değişmesini istemediğimiz her karakterin başına $ işareti koymamız gerekiyor.


“ =DüşeyAra(E2;A$1:B$6;2;0) “ $ işaretini sadece rakamların önüne koymak da işimizi görecektir.


2.Yol


Formülü tek tek yazmak yerine formül kısmından daha rahat çözebiliriz.


Önce Formül kısmına tıklayalım:




Önümüze böyle bir pencere çıkacak.


“İşlev ara” kısmına Düşeyara yazarak --> Git --> Tamam ya da “İşlev Seçin”--> Düşeyara -->Tamam diyerek formülü açabiliriz.


Değerleri bu şekilde yazarak da sonucu bulabiliriz.


Şimdi ürünlerin miktarları ile birim fiyatlarını çarparak Fatura ücretini bulalım.



Bu şekilde yazdıktan sonra enter yapıyoruz. Ve bir önceki işlem gibi çıkan sonucu aşağı doğru sürükleyerek tabloyu tamamlıyoruz.


Tablomuzu tamamladık.


Yatay Ara(HLOOKUP) fonksiyonu da DüşeyAra fonksiyonu ile aynı işlevi görür. Tek farkları , düşey ara yapabilmemiz için kategorilerimiz sütunlarda ve verilerimiz satırlarda olmalıdır.


Yatay ara için ise kategorilerimiz satırlarda ve verilerimiz sütunlarda sıralanmış olmalıdır.

166 görüntüleme0 yorum

Kommentare


bottom of page