Bir blog ortamında yazdığım ilk yazımın kendi sayfamın da ilk yazısı olsun istedim. Bu yazı ile birlikte hep hayalini kurduğum kendi web sitem için de adım atmış oldum. Vira bismillah deyip başlayalım o zaman. Uzun yıllar birlikte öğrenip birlikte gelişiriz umarım.
Profesyonel anlamda ilk iş deneyimim lojistik sektöründe yazılımsal çözümler sunan bir danışmanlık firmasındaydı. Bu yüzden ilk yazıyı en uzman alan olduğum depo yönetim sistemleri üzerine rahatça yazabilirim diye düşündüm. Depo yönetim sistemi için piyasada bilinen yaygın ifade WMS'tir. Açılımı da warehouse managment system'dir. WMS ifadesi ile yolumuza devam edeceğiz.
WMS denildiği zaman akla gelen ilk olgu bir yazılım sisteminden bahsedildiği olmalıdır. Kendisi ERP yazılımlarının altında bir modül olarak takılırken modüllükten kurtulup başlı başına bir yazılım sistemi olmayı başarmıştır. Örneğin SAP altında wm modülü güzel bir örnek olacaktır ve dediklerimi destekleyecektir.
Depo yönetimi tedarik zincirinin ana başlıklarından biridir ve önemi her geçen gün artmaktadır. Artan rekabetle ortamı, tüketiciye hızlı cevap verebilme kabiliyetinin önemi, tüketimin artması, artan sevkıyat rakamları, doğru ürünün doğru müşteriye sevk edilebilmesi gibi sıralayabileceğimiz sebeplerden dolayı depo yönetiminin önemi her geçen gün artmaktadır. Bu sebeplerin yanına bir de şahsi görüşüm olarak ekleyebileceğim e-ticaretlerin önü alınamaz yükselişini de katarsak hesaba depo yönetiminin önemi her gün biraz daha artıyor ifadesini çok rahat söyleyebiliriz. Bu yüzden diyebiliriz ki WMS iyi ki modüllükten çıktı da başlı başına bir yazılım oldu. Bu sayede daha esnek ve ihtiyaçlara çok daha rahat cevap verebilir hale geldi.
Deponuzu etkin yönetebilmek ne kadar önemli olduysa depoyu yönetebilmek bir o kadar zorlaştı. Özellikle büyüyen ve sınırları kalkan piyasa şartları ile birlikte devleşen ve içerisinde on binlerce farklı ürün barındıran e-ticaret sitelerinin depolarının yönetimi baya baya zorlaştı. Sistemler karmaşık hale gelmeye başladı. Yapılar git gide büyüdü ve rekabet ciddi oranda arttı. Rekabet canavarı ile savaşırken küçük bir hata ayağınızın taşa takılmasına ve yere düşmenize sebep olabiliyorken karmaşıklık isteyeceğiniz en son şeydir. Olaya e-ticaret gözlüklerini takarak bir örnek ile bakalım. Deponuzda fiziki olarak olmayan bir ürünü sitenizden satmak size fazlası ile müşteri kaybı olarak dönecektir. Karmaşık sistemler içerisinde stok takibini yapabilmek kolay bir iş değil. İşte bu karmaşık sistemi etkin yönetebilmek adına deponuz için özelleştirilmiş yazılımlar çok önem kazanıyor.
Kısaca toplayalım isterseniz. Günümüz şartlarında depo yönetiminin önemini şu şekilde toparlayabiliriz:
- Doğru ve hızlı sevkıyat ihtiyacı
- Müşteri ihtiyacına doğru cevap verebilme ihtiyacı
- Stok takibinin önemi
- Sayım süreçlerinin zorluğu
- İş gücünü etkin ve verimli kullanabilme yeteneğinin önemi
- Karmaşık sistemlerde yönetim zorluğu
- Depoların fiziksel olarak büyümesi
- Ürün yelpazesinin büyümesi
- Ticaretin uluslararası olması
- İnternet’ten satış metotlarının gelişmesi
Kısaca sıralamaya çalıştık. Buraya eklenebilecek maddeler elbette vardır. Ancak bu maddeler bile başlı başlına büyük sorunlar. Bunların düzgün yönetimi yazılımsız çok zor olacaktır. Ve bu maddelerin sayısının artması WMS yazılımlarını ERP sistemlerinin altından çıkmasına sebep olmuştur ve önemi fazlasıyla artmıştır.
Peki bu wms sistemleri bize nasıl çözümler sunuyor. Bu konuda biraz yazalım isterseniz.
- Mal kabul algoritmaları
- Ürün yerleştirme algoritmaları
- Ürün saklama problemleri
- Toplama algoritmaları
- Ayrıştırma algoritmaları
- Paketleme algoritmaları
- Sevkıyat algoritmaları
- Sayım algoritmaları
- Alokasyon algoritmaları
- Raporlamalar
Bu problemlerin çözümleri ve yönetimleri için çok iyi iş analizlerinin yapılması ve iş analizlerin sürece iyi yedirilmesi gerekmektedir. Siz bu problem çözümlerinde kağıt kullanımını ne kadar azaltırsanız bu sistemi o kadar kolay yönetebilirsiniz. El terminalleri, barkod ve rf-id teknolojileri, bilgisayarlar kağıt kullanımını azaltmaktadır. Bu sistemlerin bir arada çalışmasını sağlayan sistem ise WMS sistemidir. Bir örnek ile açıklayıp konuyu bağlamak istiyoruz:
Bir e-ticaret sitesinin deposunda on binlerce ürün olabilir. Fiziki olarak bu depo çok büyük olabilir ve yüzlerce raf koridorlarından oluşabilir. Çalışanlarınızdan bir ürünün nerede olduğunu bilmesini beklemek çok doğru bir yaklaşım değil. Çalışanınız ürünün nerede olduğunu bilemez ancak WMS sistemi ürününüz nerede tam olarak bilebilir. Bunu yaparken de o ürününüzden kaç adet olduğunu da biliyor. Sizin oluşturacağınız toplama algoritması ile sistem personelinize şu koridora git şu raftan şu barkodlu üründen şu kadar al daha sonra şu koridora git şu raftan şu barkodlu üründen şu kadar al diye talimatlar verebilir. Böylece personeliniz ürün aramakla zaman kaybetmez. Ayrıca şöyle bir örnekle devam edelim. Diyelim ki personelinizin 3. stok koridorundan, 7. stok koridorundan ve 11. stok koridorundan ürün alması gereksin. Personelinize sistem tam olarak 3’e git daha sonra 7’e git en son 11’e git diyebilir. Bu sizin sisteminize uygun oluşturacağınız toplama algoritması ile alakalıdır. Yani personeliniz için optimum yürüyüş yolunu çizebilirsiniz. Bunu sisteme vereceğiniz bir kaç satır kod ile yapıyorsunuz. Yazılımsız bunu yönetmek gerçekten imkansıza yakın.
İlerleyen yazılarım da bu yazıya atıfta bulunarak yukarıda bahsettiğim algoritmalarla ilgili yazılar yazmak istiyorum. Şimdilik diyebileceğim her geçen gün wms kullanımı artmaktadır. Ve bu sistemde istihdam endüstri ve bilgisayar mühendisleri yoğunlukla olmaktadır. Wms sistemleri depo yönetimi konusunda mükemmeliyetçi çözümler sunmaktadır.
Comments